oloa栏目2

4.3 Miliona Peretania o loʻo faʻaaogaina nei sikaleti eletise, Faʻateleina le 5-faʻateleina i le 10 tausaga

talafou01

O se faʻamaumauga 4.3 miliona tagata i Peretania o loʻo faʻaaogaina faʻamalosi e-sikareti pe a maeʻa le faʻateleina faʻalima i le sefulu tausaga, e tusa ai ma se lipoti.

E tusa ma le 8.3% o tagata matutua i Egelani, Uelese ma Sikotilani ua talitonu nei o loʻo faʻaaogaina e-sikareti i taimi uma, mai le 1.7% (e tusa ma le 800,000 tagata) i le 10 tausaga talu ai.

Action on Smoking and Health (ASH), lea na saunia ai le lipoti, fai mai ua uma ona tupu se suiga.

O sikaleti eletise e mafai ai e tagata ona manava le nicotine nai lo le ulaula.

Talu ai o le sikaleti eletise e le maua ai le ta poʻo le carbon monoxide, o loʻo i ai se vaega o aʻafiaga o sikaleti, o le tala lea a le NHS.

O vai ma ausa o lo'o iai ni vaila'au e ono a'afia ai, ae i lalo ifo.Ae ui i lea, e le o manino ni aafiaga umi o le sikaleti eletise.

Ua lipotia mai e le ASH e tusa ma le 2.4 miliona tagata UK e-sikaleti o tagata ulaula muamua, 1.5 miliona o loo ulaula pea ma 350,000 e leʻi ulaula lava.

Ae ui i lea, 28% o tagata ulaula fai mai latou te leʻi faʻataʻitaʻiina le sikaleti eletise - ma o le tasi i le 10 o i latou na fefefe e le lava le saogalemu.

Tasi mai le toalima tagata ulaula na fai mai o le vape na fesoasoani ia i latou e taofia le masani.E foliga mai o lo'o ogatasi ma le fa'atupulaia o fa'amaoniga e mafai ona aoga le sikaleti e fesoasoani ai i tagata e tu'u le ulaula.

O le tele o vapers o loʻo lipotia mai le faʻaaogaina o masini vape e mafai ona faʻaaogaina, ae foliga mai o loʻo i ai se faʻaopoopoga o vape faʻaoga tasi - mai le 2.3% i le tausaga talu ai i le 15% i aso nei.

O tupulaga talavou e foliga mai o loʻo faʻaosoina le tuputupu aʻe, ma toeitiiti atoa le afa o le 18- i le 24-tausaga le matutua fai mai ua latou faʻaogaina masini.

O le tofo o fuala'au vape fa'aaogā fa'atasi ai ma le menthol o mea ia e sili ona ta'uta'ua mo vape, e tusa ai ma le lipoti - o se su'esu'ega a le YouGov e silia ma le 13,000 tagata matutua.

Fai mai le ASH, ua mana'omia e le malo se ta'iala e fa'aitiitia ai le fa'aaogaina o sikaleti.

Fai mai le Sui Faatonu o le ASH, Hazel Cheeseman: “Ua faalima nei le tele o tagata e faaaogaina le sikaleti eletise nai lo le 2012, ma e faitau miliona tagata latou te faaaogaina e avea o se vaega o le taofia o le ulaula tapaa.

I le avea ai o se taʻitaʻi taʻutaʻua i le lalolagi atoa i le tausiga o le soifua maloloina, o le National Health Service (NHS), o le faʻaogaina o auaunaga faʻafomaʻi e leai se totogi na ia faia, e viia e atunuu i le salafa o le lalolagi mo ona "tau maualalo o le soifua maloloina ma le lelei o le soifua maloloina".

Ua fa'ailoa manino mai e le Royal College of Physicians i foma'i ina ia fa'alauiloa le sikaleti eletise i le lautele e mafai ai i tagata e manana'o e tu'u le ulaula.O le fautuaga mai le Public Health England e faapea, o aʻafiaga o vape e naʻo se vaega o lamatiaga o le ulaula.

E tusa ai ma le BBC, i Birmingham, i matu o Egelani, o le tele o falemaʻi e lua e le gata o loʻo faʻatau atu e-sikareti, ae o loʻo faʻatutuina foi nofoaga e ulaula tapaa, lea latou te taʻua o le "tagata lautele e manaʻomia".

E tusa ai ma fuainumera mai le Faalapotopotoga o le Soifua Maloloina a Peretania, e-sikareti e mafai ona faateleina le fua faatatau manuia o le taofia o le ulaula e tusa ma le 50%, ma e mafai ona faaitiitia ai le soifua maloloina i le itiiti ifo i le 95% pe a faatusatusa i sikaleti.

E lagolagoina tele e le malo o Peretania ma le sosaiete fomaʻi le sikaleti eletise, aemaise lava ona o se lipoti tutoʻatasi a le Public Health England (PHE), o se ofisa faʻapitoa i lalo o le Matagaluega o le Soifua Maloloina a Peretania i le 2015. O le iloiloga na faʻaiʻu ai o le e-sikareti e 95 % sili atu le saogalemu nai lo tapaa masani mo le soifua maloloina o tagata faʻaoga ma ua fesoasoani i le fiasefulu afe o tagata ulaula e tuu le ulaula.

O nei faʻamaumauga talu mai lena taimi na faʻasalalau lautele e le malo o Peretania ma ofisa o le soifua maloloina e pei o le National Health Service (NHS), ma ua avea ma meafaigaluega malosi mo le faʻalauiloaina o sikaleti eletise e sui ai tapaa masani.


Taimi meli: Iul-22-2023